De eerste dagen met een nieuwe beugel: wat kun je verwachten?

Als je voor het eerst een beugel krijgt, heb je vragen. Misschien vind je het spannend of ben je bang dat een beugel pijn doet. Dat is logisch, want je weet niet wat je kunt verwachten. En laten we eerlijk zijn: de eerste dagen na het krijgen van een beugel kunnen uitdagend zijn. Ongemak, en pijn en problemen met eten kunnen daar deel van uitmaken. We geven je dus graag wat tips om je door die eerste week heen te helpen.

De eerste dagen met een nieuwe beugel: wat kun je verwachten?

Als je voor het eerst een beugel krijgt, heb je vragen. Misschien vind je het spannend of ben je bang dat een beugel pijn doet. Dat is logisch, want je weet niet wat je kunt verwachten. En laten we eerlijk zijn: de eerste dagen na het krijgen van een beugel kunnen uitdagend zijn. Ongemak, en pijn en problemen met eten kunnen daar deel van uitmaken. We geven je dus graag wat tips om je door die eerste week heen te helpen.

Smile-Design-128-locations

Doet een beugel pijn?

De pijn die veroorzaakt wordt door een beugel is per persoon verschillend maar valt over het algemeen reuze mee. Ongetwijfeld zul je lichte pijn of gevoeligheid ervaren in de eerste dagen nadat we de beugel bij je geplaatst hebben. Dat komt doordat je tanden langzaam in een nieuwe positie gaan staan. Daarnaast kun je droge lippen krijgen van het dragen van een beugel. Ook kan er irritatie optreden of kunnen er kleine wondjes ontstaan aan je wangen en lippen, waar je beugel de binnenkant van je mond raakt. Na een paar dagen gaat deze gevoeligheid over en vergeet je al snel dat je een beugel draagt.

Kan ik alles eten na het plaatsen van een beugel?

Aangezien je tanden gevoelig zijn na het plaatsen van een beugel, kun je de eerste dagen het best zacht voedsel eten en koude dranken drinken. Daarbij kun je denken aan smoothies, aardappelpuree, soep, yoghurt en ijs. Het voordeel van koude dranken is dat ze je mond een beetje verdoven waardoor je minder ongemak voelt. Ben je eenmaal aan je beugel gewend? Dan kun je weer eten als vanouds. Toch moet je ook dan nog extra voorzichtig zijn en voedsel dat je beugel kan beschadigen vermijden. Karamel, bijvoorbeeld, is zo plakkerig en hard dat het je beugel kan beschadigen.

Mondverzorging met een beugel

Eén van de dingen die het vreemdst aanvoelen in de eerste dagen met een beugel is tandenpoetsen. Dit geldt ook voor flossen. We laten je na het plaatsen van je beugel altijd precies zien hoe je dit het beste kan doen. Poets en flos je op de manier die wij je leren, dan ben je er in een mum van tijd aan gewend.

De eerste dagen na het plaatsen van een beugel kun je wat irritatie verwachten aan de binnenkant van je wangen en lippen. Deze irritatie tijdens de gewenningsperiode kun je makkelijk verlichten door te spoelen met een zoutwateroplossing: doe een theelepel zout in een glas warm water en beweeg het water een paar keer rond in je mond voor je het weer uitspuugt. Je zult zien dat dit helpt en je mag spoelen zo vaak als je wilt. Helpt spoelen niet voldoende? Dan kun je ook wat orthodontische was met je handen opwarmen en dit op de plekken doen waar je beugel last veroorzaakt.

Tips tegen pijn

In het begin voelt het waarschijnlijk alsof je beugel uitsteekt. Dit is normaal en je went snel aan dit gevoel. Zodra je tanden beter uitlijnen, heb je vaak geen last meer van je beugel. Toch kunnen vooral je voortanden in het begin wat gevoelig zijn voor druk. De eerste acht uur na het plaatsen van de beugel kan dit wat pijn veroorzaken. Hoelang het precies duurt, verschilt van persoon tot persoon. Is de pijn echt heel vervelend? Dan kun je natuurlijk een pijnstiller nemen, maar vaak helpt het al om te spoelen met zoutwater.

child night braces orthodontist treatment
Child having an xray orthodontist treatment

Tips voor nieuwe beugeldragers

  • Om (schaaf-)wondjes aan de binnenkant van je mond te beperken en niet te hard te hoeven kauwen, is het verstandig om al je favoriete zachte voedingsmiddelen te eten. Dit is een goed moment om te genieten van ijs, pudding, yoghurt, zachte kazen, soepen, stoofschotels, havermout en pap. Als je van smoothies houdt, vul de vriezer dan met bevroren bessen, bananen en mango’s, en mix er lekker op los. Het eten van zachter voedsel beperkt de druk op je tanden terwijl ze zich aanpassen aan deze verandering, en maakt poetsen en flossen een stuk gemakkelijker.
  • Poets je tanden in de ochtend, na maaltijden en snacks en voor het slapen gaan telkens minstens drie minuten met een niet-blekende, fluoridetandpasta. Vergeet je je tandenborstel mee te nemen als je van huis gaat? Spoel je mond dan goed na het eten en poets je tanden zodra je thuis bent.
  • Gebruik een tandenborstel met zachte haren en druk niet te hard, kantel de borstel in een hoek van 45 graden en poets langs de boven- en onderkant van je beugel. Besteed ook veel aandacht aan de tandvleesrand.
  • Flos één keer per dag. Een orthodontische flosser of een flossdraadtang maakt het proces een stuk gemakkelijker, vooral tijdens de eerste dagen met een beugel.
  • Raak niet in paniek! De eerste dagen kan het voelen alsof al je tanden los gaan zitten. Hoewel dit best beangstigend kan zijn, is het juist een teken dat je beugel zijn werk doet. Maak je je toch zorgen? Bel ons dan gewoon op!

Focus op het eindresultaat

Je beugel zorgt in het begin voor wat ongemak. Maar het dragen van een beugel went echt snel en na een week voel je nauwelijks nog dat je hem draagt. Tot die tijd is het verstandig te focussen op de reden waarom je een beugel draagt: het eindresultaat is een rechte, stralende lach! Mocht je nu echt problemen ondervinden met je beugel, bel ons dan op 070 200 1700. We helpen je graag!