Waarom de geregistreerde orthodontist?

1. Orthodontisten zijn specialisten!

Uw orthodontist is een expert die gespecialiseerd is in de diagnose, preventie en behandeling van scheef staande gebitten en asymmetrieën in het gezicht.

Hoewel orthodontisten en tandartsen veel gemeen hebben en beiden werken aan het verbeteren van uw algemene mondgezondheid, is de specialisatie wat een orthodontist onderscheidt van een tandarts. Het is net als het verschil tussen uw huisarts en een specialist zoals een keel-, neus- en oorarts of een andere specialist.

Om deze uitgebreide specialisatie te verwerven, voltooien orthodontisten eerst hun algemene tandheelkundige studie, gevolgd door een vierjarige voltijdse universitaire opleiding. Bovendien beperken ze hun praktijk tot orthodontische behandelingen, om voor hun patiënten behandeling met een constant hoog niveau te garanderen.

Slechts één orthodontist is speciaal opgeleid en is de meest gekwalificeerde en ervaren beoefenaar om problemen met betrekking tot de uitlijning van gebit en kaken te behandelen, om ervoor te zorgen dat u of uw kind een gezonde en zelfverzekerde glimlach heeft.

2. Uw glimlach is uw handelsmerk

De glimlach van een persoon is een van de eerste dingen die we opmerken als we iemand begroeten. Het is hoe we ons elkaar herinneren en hoe we met elkaar omgaan. Vertrouwen op je glimlach kan je leven ten goede veranderen. Daarom is het zo belangrijk om een orthodontist te raadplegen om uw gezondste en aantrekkelijkste glimlach te krijgen.

Met een gelijkmatige stand van uw gebit kunt u uw gebit beter reinigen en blijft uw tandvlees gezonder. Een gelijkmatige glimlach versterkt ook je zelfvertrouwen.

3. Medische voordelen

Naast het verbeterde zelfvertrouwen richt de orthodontische behandeling zich natuurlijk ook op de medische voordelen. Zo is bijvoorbeeld een orthodontische behandeling vanuit medisch oogpunt noodzakelijk voor patiënten met:

  • slechte occlusie, waardoor tanden en tandvlees beschadigd kunnen raken;
  • uitstekende of verkeerd uitgelijnde tanden;
  • leemten in de tandboog;
  • plaatsgebrek voor het gebit, met scheef staande tanden en kiezen;
  • spraak-, ademhalings- of kauwproblemen;
  • verkeerd gegroeide kaken (die uw gezichtsprofiel kunnen beïnvloeden);

Een orthodontist kan ook helpen bij de diagnose en behandeling van obstructieve slaapapneu en bij kinderen met hardnekkige zuiggewoonten zoals duimen of vingers.

4. Van hip tot onzichtbaar – variaties voor elke levensstijl

Tegenwoordig biedt de orthodontie niet alleen de klassieke beugels en banden, maar ook moderne opties die zijn ontworpen om onopvallend en zo comfortabel mogelijk te zijn, opdat patiënten hun gebruikelijke levensstijl zonder esthetische beperkingen kunnen volgen.

Moderne orthodontische behandelmogelijkheden zijn onder andere linguale beugels met interne beugels en transparante uitneembare beugels zoals Invisalign®.

Welke behandelingsmethode ook de voorkeur krijgt, alleen een orthodontist heeft de opleiding, ervaring en het complete scala aan behandelmogelijkheden, waardoor u het vertrouwen hebt om in de beste handen te zijn.

5. Wanneer moet een kind naar een orthodontist?

Wist u dat jonge kinderen met een scheef gebit of malocclusies door een orthodontist moeten worden onderzocht als ze ongeveer 7 tot 8 jaar oud zijn? Wist u ook dat er geen verwijzing nodig is om naar een orthodontist te gaan?

Als u “Nee” hebt geantwoord, maakt u dan geen zorgen, u bent niet alleen! De meeste ouders zijn een beetje in de war als het gaat om het begrijpen van orthodontie. Een veelvoorkomend misverstand is dat u pas met een orthodontische behandeling kunt beginnen als de tandwisseling is voltooid.

Sommige orthodontische problemen kunnen echter eenvoudiger worden verholpen bij jonge kinderen in de groei. Dit gebeurt lang voordat alle volwassen tanden zijn uitgekomen. Wachten tot de tienerleeftijd om voor het eerst naar een orthodontist te gaan, kan deze vroege problemen nog verergeren. Dit leidt tot ingewikkeldere en ingrijpendere behandelmethoden die anders waren vermeden.

Hoewel een vroege orthodontische behandeling niet voor alle kinderen noodzakelijk is, kan een orthodontist tussen 7 en 10 jaar de uitlijning van het gebit en de kaken van uw kind beoordelen en in een vroeg stadium bepalen of en wanneer ingrijpen aangewezen is.

Orthodontisten zijn hoog opgeleid om de orthodontische problemen van een kind al op jonge leeftijd te herkennen, ook al zijn ze nog niet aan het licht gekomen. Zij kunnen deze problemen dan in een vroeg stadium corrigeren om mogelijke problemen op lange termijn te voorkomen.

Vragen?

Heeft u vragen, neem dan contact op met onze praktijk via 070 – 200 1700