Maak kennis met de nieuwe behandelmethode: tijdelijke verankeringen of mini-implantaten

Een van de nieuwste behandelmethodes voor orthodontisten komt in de vorm van kleine implantaten die tijdelijk geplaatst kunnen worden om tandbewegingen te ondersteunen. Waar er voorheen veel meer tanden of kiezen getrokken moeten worden om deze tandbewegingen tot stand te brengen, kun je dit tegenwoordig ondervangen door de behandelmethode met tijdelijk geplaatste mini-implantaten. Deze mini-implantaten helpen moeilijkere tandbewegingen mogelijk te maken. Het zijn kleine schroefjes die in het bot worden gedraaid en dienen als ‘verankering’. In dit artikel leggen we je de verschillende tussen deze mini-implantaten uit.

Beneslider

TAD01De beneslider wordt in de bovenkaak van de patiënt geplaatst, waardoor de Molaren naar achter verplaatst kunnen worden.

De Beneslider bestaat uit 2 kleine schroefjes, die in de bot geplaatst worden. Boven op de schroefjes wordt een constructie geplaatst met draden en veertjes.

Vroeger werd voor deze behandeling een buitenboordbeugel of extracties gebruikt. Met een Beneslider kunnen kiezen en tanden verplaatst worden zonder afhankelijk te zijn van de medewerking van de patiënt. Zo hoeven wij bijvoorbeeld niet aan te dringen op het dragen van een buitenboordbeugel, zijn wij minder afhankelijk van het onderhoud van de patiënt en zijn er door deze behandeling minder extracties nodig.

TAD’s in combinatie met linguale beugels

TAD02Bij een linguale beugel kunnen de kleine schroefjes direct gebruikt worden, zonder bovenconstructie. Bij deze behandeling kan de hele tandboog aan een stuk naar achter verplaatst worden. Dit is bijvoorbeeld nodig als er een overbeet voorhanden is en de bovenste tanden naar achter verplaatst zullen worden.

Bollard anker

Een Bollard anker wordt bijvoorbeeld gebruikt als verankering als er kiezen in de onderkaak naar voren verplaatst zullen worden, zoals bijvoorbeeld bij missende kiezen. De Bollard anker wordt bij de kaakchirurg geplaatst en later ook bij de kaakchirurg ook weer verwijderd.

Wilt u meer weten over dit type beugel?