In onze eerdere blogs schreven we over de nachtbeugel, wat ze kosten en hoe je in de praktijk met ze omgaat. Een nachtbeugel en een spalk worden wel eens door elkaar gehaald. Maar een spalk en een nachtbeugel zijn echt twee verschillende oplossingen. Bij SmileDesigner plaatsen wij standaard de nachtbeugel en als het mogelijk is daarbij ook een spalk.

Een spalk is namelijk een ijzeren draad die bevestigd wordt achter de voorste vier tot zes tanden. Hierdoor worden ze op hun plek gehouden nadat je beugel verwijderd is. Een nachtbeugel daarentegen is een doorzichtig kunststof hoesje dat je over je tanden schuift. Wanneer jij slaapt, zorgt de nachtbeugel ervoor dat jouw tanden en kiezen in een rechte positie en op de juiste plaats blijven zitten. Beide zijn bedoeld om jouw gebit netjes op zijn plek te houden na je beugel.

Retention-wire inside a patients mouth
We merken dan ook dat we vaak de vraag krijgen wat nou het verschil is tussen een nachtbeugel en een spalk. Om hier antwoord op te geven hebben we de verschillen als voor- en nadelen op een rijtje gezet.

 

De voor- en nadelen van een spalk

Voordelen

Een spalk zit vast. Daardoor kun je hem nooit vergeten te dragen.

Een spalk is voor altijd en zal dus 24/7 zijn werk doen.

Nadelen

Tandenpoetsen is lastiger met een spalk.

Daardoor kan er tandsteen ophopen achter de spalk.

Laat de spalk los, dan moet dit zo snel mogelijk gerepareerd worden.

Een spalk is niet altijd mogelijk zoals bij een diepe beet, bijvoorbeeld. Of bij kleine tanden of als er vullingen of kronen zitten.

Een spalk houdt alleen de voorste vier of zes tanden recht.

De voor- en nadelen van een nachtbeugel

Voordelen

Een nachtbeugel draag je alleen ’s nachts. Daardoor kun je jouw gebit goed poetsen.

Een nachtbeugel is vrijwel altijd mogelijk, ook als je een diepe beet hebt.

Een nachtbeugel plaats je over je hele gebit.

Daardoor wordt het hele gebit in de juiste positie gehouden.

Een nachtbeugel kun je eenvoudig zelf reinigen.

Nadelen

Je kunt je nachtbeugel vergeten in te doen.
Jouw orthodontist kan je aan het eind van de behandeling adviseren welke retentiebeugel het best werkt voor jou en je gebit: een spalk of een nachtbeugel. Soms raden we ook een combinatie van beide aan.

Zijn nog niet al je vragen hierover beantwoord?

Lees dan vooral ook onze blogs waar we uitgebreid ingaan op nachtbeugels. Er komt binnenkort ook een artikel waar de spalk in de spotlights zetten! Daarnaast kan je altijd contact met ons opnemen. We helpen je met plezier verder