FAQ

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over SmileDesigner

CONTACT

Registreren

Hygiëne

problemen

Spoedgevallen

Behandeling

Vaste beugels

INVISALIGN

linguale beugel

Contact
opnemen met
SmileDesigner

Wilt u controleren wanneer uw volgende afspraak staat ingepland?
Wilt u een afspraak afzeggen of wijzigen?*

Om een afspraak af te zeggen of te wijzigen, dient u telefonisch contact op te nemen met de praktijk. Let op: afspraken moeten minimaal twee werkdagen van tevoren worden gewijzigd of afgezegd. Tel: 070-2001700 Houd onze social media goed in de gaten voor afwijkende openingstijden.

*Er wordt voor alle afspraken een no-showtarief in rekening gebracht als u de wijziging of afzegging minder dan twee werkdagen van tevoren doorgeeft. Zorg dat u tijdens openingstijden belt.

Hoe geef ik mijn nieuwe woonadres door?

Gebruik ons formulier Adres bijwerken op onze website.

Heeft u een vraag over een factuur?
Wat zijn de openingstijden?

Telefonisch bereikbaar:

Maandag t/m Vrijdag 08.00 – 11.00 en 13.30 – 16.00

Openingstijden MvH*:
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m donderdag: 08.00 – 17.15
Vrijdag: gesloten
Zaterdag 08.00 – 17.15 (eens per maand)

Openingstijden GH*:
Maandag t/m vrijdag 08.00 – 17.15
Zaterdag 08.00 – 17.15 (eens per maand)

*Openingstijden kunnen afwijken. Neemt u alstublieft in acht dat alle behandelingen op afspraak plaatsvinden. Tijdens de openingstijden is de praktijk enkel toegankelijk voor patiënten met een afspraak. Neem gerust contact op om een afspraak in te plannen.

Waarom kan ik de praktijk niet e-mailen?

Het is niet mogelijk om de praktijk te e-mailen omdat persoonlijke medische gegevens in Nederland niet door externe partijen mogen worden verzonden/ontvangen. Als u uw afspraak wilt wijzigen of afzeggen, belt u naar 0702100700.

Registreren

met

SmileDesigner

Ik wil een beugel. Hoe kan ik mezelf aanmelden?
Heb ik een verwijsbrief van de tandarts nodig als ik een orthodontiebehandeling wil starten?

Nee, u heeft geen verwijsbrief nodig van de tandarts.

Mocht uw tandarts een verwijsbrief hebben gemaakt, is het wel handig deze mee te nemen, dan kunnen wij zien wat de vraag van de tandarts is.

Wat zijn gemiddeld de kosten van de behandeling?

De prijzen voor orthodontie zijn in Nederland bepaald door de overheid. U betaalt dus overal hetzelfde bedrag. Er zijn echter wel verschillen: per orthodontiepraktijk verschilt het met welke materialen en methode zij hun werk uitvoeren. SmileDesigner werkt uitsluitend met materialen van hoogwaardige kwaliteit, die de behandeling op de juiste manier ondersteunen en zorgen voor een goed en duurzaam eindresultaat.

Alle informatie omtrent vergoedingen kunt u vinden op deze pagina.

Hygiëne &
verzorging
je beugel

Hoe vaak per dag moet ik mijn tanden poetsen?

Uw tanden moeten minimaal twee keer per dag goed gepoetst worden. Wel adviseren wij ook na iedere maaltijd even goed te spoelen met water.

Wanneer kan ik het beste mijn tanden poetsen?

Iedere ochtend en iedere avond. Met een slotjesbeugel ook iedere avond extra met de rager tussen de slotjes reinigen.

Moet ik een andere tandenborstel, kleine borstel of waterflosser gebruiken?

U kunt met een handtandenborstel en met een elektrische tandenborstel poetsen. We adviseren bij een slotjesbeugel eenmaal per dag de rager te gebruiken tussen de slotjes.

Vergeelt een doorzichtige vaste beugel na verloop van tijd?

Gelukkig is het keramiek dat gebruikt wordt om de brackets voor een doorzichtige beugel te maken zeer goed bestand tegen verkleuring, waardoor het onwaarschijnlijk is dat ze verkleuren zolang patiënten hun tanden en tandvlees goed verzorgen.

Problemen
met Beugels

Mijn elastieken zijn op. Wat moet ik doen?

Als uw elastieken op zijn, kunt u langs onze praktijk komen om een nieuw zakje af te halen. Op de website kunt u onze openingstijden vinden van onze beide locaties. Houd ook onze social media in de gaten om te zien of er afwijkende openingstijden zijn.

Er zijn spleetjes tussen mijn tanden gekomen, hoort dat?

Ja, dit is mogelijk. Om alle tanden in een rechte boog te zetten, moeten wij de boog iets verbreden. Het kan zijn dat u tijdens dit proces spleetjes tussen de tanden krijgt, maar in een later stadium gaan wij de spleetjes weer sluiten.

Wat moet ik doen als mijn beugel loskomt?

Als een beugel los zit, is dat geen probleem. Bij je volgende controleafspraak maken we hem weer vast.

Let op, als een beugel los zit op de plek waar je een elastiekje draagt, kun je telefonisch contact met ons opnemen (070 200 1700). We maken dan een afspraak om de beugel te repareren, zodat je de elastiekjes weer kunt dragen.

Mijn aligner is kwijt/gebroken. Wat moet ik nu doen?

Als uw aligner kwijt is geraakt of gebroken is, moet u zo snel mogelijk overstappen naar uw volgende aligner. Deze draagt u dan 10 dagen i.p.v. 7 dagen, zodat wij zeker weten dat die aligner goed aansluit. Mocht u geen volgende aligner hebben, draag dan de vorige aligner en neem contact op met de praktijk.

Mijn draad prikt in mijn wang. Wat kan ik doen?

Als uw draad in uw wang prikt, kunt u op ons inloopmoment om 08.00 uur binnenlopen. Tot die tijd kunt u wax op de draad doen, zodat de draad niet kan prikken.

Dagen en tijden van ons inloopmoment:

Margaretha van Hennebergweg 71: di t/m do 8.00 uur
Groot Hertoginnelaan 7: ma t/m vrij 8.00 uur

Houd onze social media goed in de gaten voor afwijkende openingstijden.

Wat moet ik doen als mijn spalk los zit?

Als u voelt dat uw spalk los zit, gaat u direct zoveel mogelijk de nachtbeugel dragen en neemt u contact op met de praktijk om een afspraak in te plannen. Neem tijdens deze afspraak ook altijd uw nachtbeugel mee naar de praktijk.

Spoedgevallen

Dagen en tijden van ons pijnklachteninloopmoment:

Margaretha van Hennebergweg 71: di t/m do 8.00 uur

Groot Hertoginnelaan 7: ma t/m vrij 8.00 uur

Houd onze social media goed in de gaten voor afwijkende openingstijden.

Ik heb een pijnklacht die wordt veroorzaakt door mijn beugel. Wat moet ik doen?

Als u pijn in uw mond heeft die wordt veroorzaakt door de beugel, kunt u op ons pijnklachteninloopmoment om 08.00 uur binnenlopen. Let op: “druk” op de tanden is normaal. Hier kunnen wij helaas niets aan doen. Ook plaatsen wij tijdens dit moment geen losse slotjes terug.

Dagen en tijden van ons inloopmoment:

  • Margaretha van Hennebergweg 71: di t/m do 8.00 uur
  • Groot Hertoginnelaan 7: ma t/m vrij 8.00 uur

Houd onze social media goed in de gaten voor afwijkende openingstijden.

Heeft u een spoedgeval binnen de openingstijden van de praktijk?

Bel: 070 200 1700

Ook als u al een afspraak heeft staan; het kan namelijk nodig zijn dat we meer tijd moeten inplannen of eerder een afspraak moeten maken.

LET OP! Bij echte pijn, dus bijvoorbeeld een draad die uitsteekt, hebben wij iedere ochtend een inloopmoment, maandag t/m vrijdag van 8.00 uur – 8.10 uur*.

Tijdens deze inloop worden alleen pijnklachten verholpen en dus geen brackets teruggeplaatst of controles gedaan.

*Op maandag en vrijdag is onze locatie aan de Margaretha van Hennebergweg gesloten.

Heeft u een spoedgeval buiten de openingstijden van de praktijk?

Wij werken samen met Dental365 voor spoedbehandelingen buiten openingstijden. De spoedtandarts van Dental365 zal u behandelen voor spoedgevallen die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag. Zie de onderstaande contactgegevens.

Dental365
Burg. Hovylaan 78
2552 AZ Den Haag
T: 070 204 00 10

Let op! Dit nummer is uitsluitend voor patiënten die bij ons onder behandeling zijn.

Behandeling

Welke soorten beugels zijn beschikbaar?

SmileDesigner werkt met slotjesbeugels (Damon System), Invisalign, linguale beugels en specialistische apparatuur voor jonge kinderen. Nadat we uitgebreid zijn nagegaan wat u nodig heeft en wat uw wensen zijn, bepalen we samen welke beugel de best mogelijke ondersteuning biedt bij de vereiste behandeling.

Behandelt u volwassenen?

Als u als volwassene een beugel nodig heeft, zijn er verschillende opties waaruit u kunt kiezen. Welke soorten beugels voor u beschikbaar zijn, hangt af van uw situatie.

Lees voor meer informatie over de beugel die het beste bij u past ons artikel over de soorten beugels voor volwassenen.

Wat kan ik verwachten tijdens mijn eerste afspraak?

Tijdens een eerste afspraak wordt u door onze assistente ontvangen voor het maken van een digitale scan van uw gebit. Zodra de scan en de foto’s gemaakt zijn, komt de orthodontist naar u toe om aan de hand van de scan te bespreken wat er moet gebeuren en uit te leggen wat uw mogelijkheden zijn.

Nadat de orthodontist bij u is geweest en alles heeft besproken, worden er ook nog twee röntgenfoto’s gemaakt. Vervolgens wordt het behandelplan opgesteld en krijgt u deze samen met de begroting voor de behandeling mee naar huis. De volgende afspraak zal zijn voor het plaatsen van de gekozen beugel.

Wat gebeurt er als de problemen met mijn gebit zo complex zijn dat er ook andere professionals aan te pas moeten komen?

Ook als u complexe problemen met uw gebit heeft, bent u bij SmileDesigner aan het juiste adres. Dr. Christina von Massow is een ervaren orthodontist die samen met haar team gespecialiseerd is in het behandelen van complexe gebitsproblemen. Mocht het nodig zijn om specialisten uit andere vakgebieden in te schakelen, dan heeft dr. Christina von Massow een breed netwerk waarmee zij samenwerkt. Voorbeelden hiervan zijn kaakchirurgen en logopedisten.

Vaste beugels

Hoe worden de vaste brackets geplaatst?

Wij beschikken over een geavanceerde techniek voor vaste brackets, waardoor niet elke bracket afzonderlijk in de mond hoeft te worden geplaatst. Wilt u de digitale flow zien?

Invisalign

Is een Invisalign-beugel altijd mogelijk?

Nee, een Invisalign-beugel is niet altijd mogelijk. Wilt u weten of het bij u mogelijk is? Dan kunt u een afspraak in de praktijk inplannen.

Is Invisalign echt onzichtbaar?

Dankzij de transparante Invisalign-aligners is de beugel bijna onzichtbaar.

Moet ik ook elastieken dragen bij een Invisalign-beugel?

Ja, als we de stand van de kaken willen aanpassen, zullen er ook bij de Invisalign-beugel elastieken gedragen moeten worden.

De linguale

beugel

Is een linguale beugel geschikt voor iedereen?

Ja, omdat elke beugel op maat wordt gemaakt, is deze voor iedereen geschikt. Juist bij complexe behandelingen is dit type beugel een voordeel.

Doet een linguale beugel meer pijn dan een normale beugel?

Nee, een linguale beugel is alleen anders. Bij een traditionele slotjesbeugel zitten de slotjes buiten en patiënten hebben hier last van de lippen en wangen. Bij een linguale beugel zitten de slotjes binnen en de patiënten hebben meer last bij de tong. Wax kan hierbij helpen. Verder horen bij de beugel ook verhogingen die bij de laatste kiezen zijn aangebracht. Ook deze kunnen last geven in het begin. Echter zijn deze verhogingen ook nodig bij een traditionele beugel, waardoor er hier geen verschil in zit.

Duurt een behandeling met een linguale beugel langer dan met een andere beugel?

Nee, dat is niet het geval. De behandeltijd is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het gewenste eindresultaat, de medewerking van de patiënt en de ervaring van de orthodontist. Daarom heeft dr. Christina von Massow een speciale 2-jarige masteropleiding in de linguale orthodontie gedaan om de patiënten optimaal te kunnen helpen.

Ga ik slissen met een linguale beugel?

Ja, door de veranderde tongpositie is het normaal dat de patiënt in het begin gaat slissen. Na een wenperiode is dat niet meer het geval. Deze wenperiode is bij elke patiënt anders. Bij grotere problemen hiermee kan een logopedist ondersteuning bieden. Bij een traditionele beugel worden er ook vaak verhogingen (bite turbo’s) aan de binnenzijde van de bovenste voortanden geplaatst. Ook dit kan ertoe leiden dat de patiënt in het begin gaat slissen. Hier is geen verschil tussen de slotjesbeugel aan de buitenkant en een beugel aan de binnenkant.

Is de mondhygiëne een probleem bij een linguale beugel?

Nee, de mondhygiëne is vergelijkbaar met de mondhygiëne bij een traditionele slotjesbeugel. Maar een linguale beugel heeft een groot voordeel in vergelijking met een traditionele slotjesbeugel. Bij een traditionele beugel zitten de slotjes aan de buitenkant. Als de mondhygiëne niet goed is, kan het gebeuren dat er witte vlekken (ontkalkingen) of gaatjes (cariës) aan de buitenzijden van de tanden rondom de slotjes kunnen ontstaan. Dat komt niet direct door de slotjes, maar meer door de slechte mondhygiëne als er veel plaque om de slotjes zitten en deze niet wordt weggepoetst. Deze lelijke ontkalkingen zijn blijvend en niet behandelbaar. Onderzoeken (1,2,3) laten zien dat er een groter risico op ontkalkingen en cariës is bij een traditionele slotjesbeugel. De linguale beugel geeft minder risico op deze verandering en als er toch ontkalkingen komen, zitten ze aan de binnenzijde waar ze niet zichtbaar zullen zijn.

Is een linguale beugel echt compleet onzichtbaar?

De slotjes en de draden zitten aan de binnenzijde van de tanden en zijn daarom van buiten niet zichtbaar. Als de mond heel ver geopend wordt, zijn de onderste slotjes onder de tong en de verhogingen uit metaal of blauwe composiet op de kauwvlakken deels zichtbaar. Verder worden er soms ook elastieken toegepast tijdens een behandeling. Hiervoor worden kleine haakjes uit tandkleurig composiet bij de voortanden aan de buitenzijde aangebracht of kleine metaalhaakjes bij de laatste kiezen. Deze haakjes en elastieken kunnen ook zichtbaar zijn. Ze zijn echter noodzakelijk voor de behandeling. Een linguale beugel is bijna compleet onzichtbaar en de meest discrete beugel die bestaat.