Aligners, de doorzichtige beugel die je over je tanden heen schuift, zijn razend populair. Ook bij SmileDesigner merken we dat er veel vraag naar deze specifieke behandeling is. Dat begrijpen wij wel, werken aan een mooi en gezond gebit op een bijna onzichtbare manier, wie wil dat niet? Ondanks dat het product zo eenvoudig lijkt en ook door online aanbieders wordt aangeboden, is de behandeling dat niet. Een behandeling met aligners is net zo specialistisch als andere orthodontische behandelingen. In dit artikel, geven we je meer informatie. 

Het vakgebied van een aligner orthodontist

Iedere orthodontische behandeling is een medische behandeling. Orthodontisten zijn speciaal opgeleid om hun vak kundig uit te kunnen voeren. Geregistreerde orthodontisten zijn altijd vakmensen, die hiervoor specialistische opleidingen hebben doorlopen.

Zo bestaat een orthodontische behandeling altijd uit een uitgebreid voortraject, een behandeling met meerdere afspraken bij jouw orthodontist en een nabehandeling om ervoor te zorgen dat de resultaten behouden blijven.

Dr-Christina-von-Massow-SmileDesigner-aligners

Hier lees je meer over geregistreerde orthodontisten

Het voortraject van jouw behandeling met aligners

Bij een orthodontist worden er van tevoren altijd röntgenfoto’s gemaakt om te bekijken of het gebit stabiel genoeg is voor een behandeling en wordt er een uitgebreid behandelplan opgesteld. Zonder die voorkennis, kan een orthodontist geen kwaliteit leveren. Afwijkingen aan het gebit zijn zo vooraf bekend en op deze manier wordt vermeden dat er tijdens een behandeling tanden of kiezen door een ongepaste behandeling verloren gaan. Ook bespreekt de orthodontist van tevoren of de aligner behandeling wel de juiste optie is, om het gewenste doel te bereiken. Na de behandeling volgt de retentie, om ervoor te zorgen dat de juiste resultaten behouden blijven.

Problemen tijdens de behandeling

Het kan ook voorkomen dat er afwijkingen tijdens de behandeling optreden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er tussendoor een kroon of vulling bij de tandarts moet vervangen worden en de aligners dan niet meer passen. Er kunnen ook andere redenen zijn dat een behandeling aangepast moet worden. In dit geval gaat de orthodontist een nieuwe planning maken. De orthodontist verwerkt de aanpassingen zodat er geen onverwachte meerkosten ontstaan.

Aansprakelijkheid tijdens jouw behandeling

Behandelingen die niet goed uitgevoerd worden, kunnen leiden tot schade aan je gebit, in sommige gevallen zelfs blijvend. Een orthodontist heeft de verantwoordelijkheid schade te voorkomen of te repareren en zal dit te allen tijde verzorgen. Een orthodontist is hiervoor verzekerd. Check daarom goed of de online aanbieder van aligners dit ook doet.

Ervaring met aligners

Er wordt wel eens gesteld dat een behandeling met aligners slechts zes maanden duurt, maar dit is niet het geval. Een behandeling met aligners kost tijd en vakkennis. Je ontvangt naast de verschillende behandelingen bij de orthodontist ook nieuwe sets met aligners, om jouw gebit in de gewenste stand te krijgen.

Uiteraard mag je naast de professionaliteit de persoonlijke aandacht niet vergeten die je krijgt bij een behandeling in een orthodontiepraktijk.

Ons advies? Laat je altijd goed voorlichten voor een behandeling met aligners. Een verkeerde keuze kan je de gezondheid van je gebit kosten en onnodig veel tijd en geld. Dat voorkom je door te kiezen voor een specialist in dit vakgebied.

Wil je meer weten over onze Invisalign aanpak?