• Onzichtbare beugel
  • Ook geschikt voor complexe behandelingen
  • Minder risico’s

De linguale beugel

Bent u geïnteresseerd in een echte onzichtbare behandeling? Dan bent u bij SmileDesigner aan het juiste adres. Wij zijn de meest gerenommeerde praktijk voor linguale beugels en zijn specialist op het gebied van esthetische beugels. U wordt behandeld door Dr. Christina von Massow, een van de 60 wereldwijde orthodontisten met een Master of Science in Linguale beugels en de enige in Nederland. Hierdoor is SmileDesigner een van de beste praktijken voor de linguale beugel. Bespreek met Dr. Christina von Massow uw op maat gemaakte en individuele behandelplan en leer de verdere voordelen van een linguale beugel kennen.

Show your smile and not your braces

Over dit type beugel

Onzichtbaar

Het systeem is onzichtbaar en vormt daarmee een optimale oplossing voor patiënten voor wie een zichtbare orthodontische behandeling om professionele of persoonlijke redenen geen optie is. U hoeft nooit meer iemand uit te leggen waarom u voor een tandcorrectie hebt gekozen en u kunt uw spontane glimlach behouden. Je laat je glimlach zien en niet je beugel!

Een breed behandelingsspectrum

In het algemeen geldt: de linguale beugel vormt een echte verrijking voor traditionele slotjesbeugels, doordat deze het hele behandelingsspectrum bestrijkt en complexe behandelingen mogelijk maakt.

Precisie door handwerk

De linguale beugel is naar Duitse kwaliteitsnormen met de hand gemaakt door gespecialiseerde tandtechnici van de firma DW Lingual Systems. Zo wordt voor elke patiënt een individuele WIN-beugel gemaakt. Elk slotje wordt voor de patiënt precies op maat gemaakt en ook de bijbehorende draden worden op maat gemaakt voor de patiënt. Dit leidt tot een hogere precisie van de beugel en daarmee tot een perfect behandelresultaat. Hierdoor zijn complexere tandbewegingen mogelijk, die soms met een ander type beugel niet bereikt kunnen worden.

Minder risico’s

Bij een slotjesbeugel aan de voorkant van de tanden kan er in geval van slechte mondhygiëne ontkalking ontstaan, met als gevolg witte vlekken op de tand oppervlakken rond de beugel. Dit is onmogelijk met de linguale beugel, doordat de voorkant van de tand oppervlakken vrij blijft. Uit een recente wetenschappelijke studie blijkt dat het risico op het ontwikkelen van cariës als gevolg van de behandeling voor linguale beugels bijna vijf keer lager is dan voor de traditionele slotjes beugel. Daarom is de linguale beugel de beste optie voor het creëren van een perfect gebit.

Naast de linguale beugel is Smile Designer ook een expert in Invisalign, vaste beugels en de Myobrace. Vraagt u zich af of de linguale beugel iets voor u is?

De linguale

beugel

Is een linguale beugel geschikt voor iedereen?

Ja, omdat elke beugel op maat wordt gemaakt, is deze voor iedereen geschikt. Juist bij complexe behandelingen is dit type beugel een voordeel.

Doet een linguale beugel meer pijn dan een normale beugel?

Nee, een linguale beugel is alleen anders. Bij een traditionele slotjesbeugel zitten de slotjes buiten en patiënten hebben hier last van de lippen en wangen. Bij een linguale beugel zitten de slotjes binnen en de patiënten hebben meer last bij de tong. Wax kan hierbij helpen. Verder horen bij de beugel ook verhogingen die bij de laatste kiezen zijn aangebracht. Ook deze kunnen last geven in het begin. Echter zijn deze verhogingen ook nodig bij een traditionele beugel, waardoor er hier geen verschil in zit.

Duurt een behandeling met een linguale beugel langer dan met een andere beugel?

Nee, dat is niet het geval. De behandeltijd is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het gewenste eindresultaat, de medewerking van de patiënt en de ervaring van de orthodontist. Daarom heeft dr. Christina von Massow een speciale 2-jarige masteropleiding in de linguale orthodontie gedaan om de patiënten optimaal te kunnen helpen.

Ga ik slissen met een linguale beugel?

Ja, door de veranderde tongpositie is het normaal dat de patiënt in het begin gaat slissen. Na een wenperiode is dat niet meer het geval. Deze wenperiode is bij elke patiënt anders. Bij grotere problemen hiermee kan een logopedist ondersteuning bieden. Bij een traditionele beugel worden er ook vaak verhogingen (bite turbo’s) aan de binnenzijde van de bovenste voortanden geplaatst. Ook dit kan ertoe leiden dat de patiënt in het begin gaat slissen. Hier is geen verschil tussen de slotjesbeugel aan de buitenkant en een beugel aan de binnenkant.

Is de mondhygiëne een probleem bij een linguale beugel?

Nee, de mondhygiëne is vergelijkbaar met de mondhygiëne bij een traditionele slotjesbeugel. Maar een linguale beugel heeft een groot voordeel in vergelijking met een traditionele slotjesbeugel. Bij een traditionele beugel zitten de slotjes aan de buitenkant. Als de mondhygiëne niet goed is, kan het gebeuren dat er witte vlekken (ontkalkingen) of gaatjes (cariës) aan de buitenzijden van de tanden rondom de slotjes kunnen ontstaan. Dat komt niet direct door de slotjes, maar meer door de slechte mondhygiëne als er veel plaque om de slotjes zitten en deze niet wordt weggepoetst. Deze lelijke ontkalkingen zijn blijvend en niet behandelbaar. Onderzoeken (1,2,3) laten zien dat er een groter risico op ontkalkingen en cariës is bij een traditionele slotjesbeugel. De linguale beugel geeft minder risico op deze verandering en als er toch ontkalkingen komen, zitten ze aan de binnenzijde waar ze niet zichtbaar zullen zijn.

Is een linguale beugel echt compleet onzichtbaar?

De slotjes en de draden zitten aan de binnenzijde van de tanden en zijn daarom van buiten niet zichtbaar. Als de mond heel ver geopend wordt, zijn de onderste slotjes onder de tong en de verhogingen uit metaal of blauwe composiet op de kauwvlakken deels zichtbaar. Verder worden er soms ook elastieken toegepast tijdens een behandeling. Hiervoor worden kleine haakjes uit tandkleurig composiet bij de voortanden aan de buitenzijde aangebracht of kleine metaalhaakjes bij de laatste kiezen. Deze haakjes en elastieken kunnen ook zichtbaar zijn. Ze zijn echter noodzakelijk voor de behandeling. Een linguale beugel is bijna compleet onzichtbaar en de meest discrete beugel die bestaat.

Wilt u meer weten over dit type beugel?

Lees meer over alle wetenschappelijke studies omtrent de linguale beugel en de technieken via deze links:

1 van der Veen MH, Attin R, Schwestka-Polly R, Wiechmann D. Caries outcomes after orthodontic treatment with fixed appliances: do lingual brackets make a difference? Eur J Oral Sci 2010; 118: 298-303.
2 Wiechmann D, Klang E, Helms HJ, Knösel M. Lingual appliances reduce the incidence of white spot lesions during orthodontic multibracket treatment. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2015; 148: 414-22.
3 Knösel M, Klang E, Helms H-J, Jilek T. Vollständig individuelle linguale Apparaturen vermindern das Schmelzentkalkungsrisiko bei einer Multibracketbehandlung um ein Vielfaches. Inf Orthod Kieferorthop 2015; 47: 149-157.