Voor een ‘onzichtbare’ behandeling met maximaal zichtbaar resultaat!

Lingual-braces-SmileDesigner-The Hague Orthdontist

Bij de linguale beugel worden de slotjes aan de binnenkant van de tanden bevestigd. Wij maken gebruik van een CCLA. Dat betekend Complete Customized Lingual Appliance. In dit geval worden alle bestanddelen van de apparatuur voor de patiënt handmatig op maat gemaakt. Onze leverancier voor de linguale beugel is Lingualsystems in Bad Essen/Duitsland met het system WIN, ontworpen van Prof. Dr. Wiechmann.

Alles met de hand op maat gemaakt

Elk enkel slotje en elke enkele draad wordt voor de patiënt middels nauwkeurig handwerk ontworpen en op maat gemaakt. Daarbij helpt de nieuwe technologie om een niet eerder voorhanden precisie te bereiken. Zo zijn de ‘customized brackets’ en draden van WIN veel preciezer dan de brackets die in een grote fabriek worden geproduceerd.

Deze kwaliteit komt ten goede voor de patiënten en zijn behandeling. Door deze precisie wordt het mogelijk gemaakt ook complexe behandelingen met een linguale apparatuur te voltooien. Door de compleet geïndividualiseerde apparatuur is deze behandelmethode voor iedereen en alle afwijkingen geschikt. Wij kunnen alle patiënten hiermee behandelen.Maar niet alleen de kwaliteit en de precisie is belangrijk voor ons. Wij willen onze patiënten ook de mogelijkheid bieden een correctie van het gebit te ondergaan op een discrete manier.

De linguale brackets zijn van buiten niet zichtbaar en daarom kunnen onze patiënten verder hun allermooiste glimlach laten zien. Deze onzichtbare apparatuur is juist geschikt voor patiënten die zich bij voorbeeld midden in het werkende leven bevinden en een behandeling met een traditionele slotjesbeugel niet kunnen voorstellen.

Lingual Brackets Orthodontist Den Haag SmileDesigner
Lingual Brackets Orthodontist Den Haag SmileDesigner

Alleen customized bestandsdelen

Een linguale apparatuur bestaat uit verschillende bestanddelen. Er zijn customized slotjes en draden bij de beugel voorhanden. Juist in het begin van de behandeling staan de tanden nog niet recht en vaak is er ruimte nodig, om de tanden naar de juiste positie te verplaatsen. Hiervoor worden vaak verhogingen bij de laatste kiezen geplaatst. Deze kunnen ingebouwd zijn in het bracket met een eiser plateau of wij maken er zelf een extra verhoging uit blauwe composit. Vaak worden deze verhogingen als onaangenaam varen. Het voelt alsof de tanden niet meer op elkaar passen en er is ook een afstand tussen de tanden. Helaas zijn deze verhogingen een belangrijk bestanddeel van deze behandeling en wij kunnen niet zonder hun behandelen.

Soms worden er nog andere componenten gebruikt voor verdere correcties. Deze kunnen soms discreet zichtbaar zijn zoals kleine puntjes die er soms aan de buitenkant van de tanden wordt geplaatst uit tandkleurig composit of transparante elastiekjes die om de tand heen lopen (die noemen wij Lassos). Het dragen van elastiekjes bij de linguale apparatuur is ook bijna bij elke patiënt nodig. De elastiekjes kunnen door de patiënt zelf in en uitgedaan worden. Als ze in de mond zitten kunnen ook deze elastiekjes afhankelijk van de locatie meer of minder zichtbaar zijn.

Lingual Braces Traditional-brackets-SmileDesigner-Orthodontist-The Hague
orthodontist emergency

Wennen aan de linguale beugel

Een beugel op zich is een ingrijpende verandering in de gebitssituatie. Patiënten moeten vaak eerst aan wennen en hebben in het begin vaak last van de beugel. Bij de linguale apparatuur betreft dit de gevoeligheid door de slotjes en wellicht wat ongemak met het spreken. De tong kan gevoelig worden door de slotjes. Hiervoor geven wij wax aan de patiënt mee, wat op de slotjes kan gezet worden als ze er scherp aanvoelen. Na het plaatsen van de apparatuur in de bovenkaak moet de tong zich eerst aan de nieuwe positie wennen. Dat betekent dat de patiënt kan gaan slissen na het plaatsen van de beugel. Na het wen proces is dat slissen niet meer voorhanden. Het verschilt nog van patiënt tot patiënt hoelang deze gewenning duurt. Bij behoefte kan een logopedist ondersteunen om de tong te trainen.

Voordelen van de linguale beugel

Een linguale beugel heeft voordelen, bijvoorbeeld voor de mondhygiëne. Bij een traditionele beugel zitten de slotjes aan de buitenkant. Als de mondhygiëne niet goed is, kan het gebeuren dat er witte vlekken (ontkalkingen) of gaatjes (cariës) aan de buitenzijden van de tanden rondom de slotjes kunnen ontstaan. Dat komt niet direct door de slotjes, maar meer door de slechte mondhygiëne als er veel plaque om de slotjes zitten en deze niet wordt weggepoetst. Deze lelijke ontkalkingen/white spots zijn blijvend en niet behandelbaar. Onderzoeken van de ACTA in Amsterdam (verwijs studie/publikatie) laten zien, dat er een groter risico op ontkalkingen en cariës voorhanden is bij een traditionele slotjesbeugel. Bij de linguale beugel heb je hier minder risico op, aangezien deze ontkalkingen (indien ze plaatsvinden) aan de binnenzijde van de tanden ontstaan en aan de buitenkant dus niet zichtbaar zijn.

Een behandeling met een CCLA is en technisch complexe behandeling een hierdoor voorbehouden voor een speciaal getrainde Orthodontist. Dr. Christina von Massow heeft hiervoor een specialisatiecursus gevolgd. In aanvulling daarop heeft ze ook een 2-jarige Masterstudie aan de Universiteit van Hannover/Duitsland voor linguale orthodontie gevolgd en afgerond met een Master of Science of Lingual Oorthodontics. Hiermee is zij de enige in Nederland die deze studie heeft gedaan. In Nederland is Dr. von Massow de orthodontist met de meeste ervaring op het gebied van linguale orthodontie.

MHH-Hannover-Medical_School

Heb jij interesse in een linguale behandeling? Wij verschaffen je graag alle informatie.

  1. van der Veen MH, Attin R, Schwestka-Polly R, Wiechmann D. Caries outcomes after orthodontic treatment with fixed appliances: do lingual brackets make a difference? Eur J Oral Sci 2010; 118: 298-303.
  2. Wiechmann D, Klang E, Helms HJ, Knösel M. Lingual appliances reduce the incidence of white spot lesions during orthodontic multibracket treatment. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2015; 148: 414-22.
  3. Knösel M, Klang E, Helms H-J, Jilek T. Vollständig individuelle linguale Apparaturen vermindern das Schmelzentkalkungsrisiko bei einer Multibracketbehandlung um ein Vielfaches. Inf Orthod Kieferorthop 2015; 47: 149-157.