Orthodontist Den Haag

De voeding die je kiest en het aantal momenten dat je eet, hebben invloed op je algehele gezondheid en je mondgezondheid. Zo heeft vooral het nuttigen van te veel suikers, vruchtensappen en snacks een negatief effect op de gezondheid van je mond. Veel voorkomende problemen zijn cariës, ontstoken tandvlees en tanderosie. Eet jij jouw gebit gezond?

In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op kunt letten.

Suiker, zetmeel & zuren

Onze voedingsmiddelen bevatten tegenwoordig veel suikers. Of het nu om natuurlijke of onnatuurlijke suikers gaat, beiden kunnen tandbederf veroorzaken. Je moet deze voedingsmiddelen echter wel eten, want ze bevatten belangrijke voedingsstoffen.

Voedingsstoffen (nutriënten) zijn stoffen die door het lichaam opgenomen kunnen worden en nuttig gebruikt kunnen worden. Dit zijn suikers (koolhydraten), eiwit, vitaminen, mineralen en water. Onnatuurlijke suikers zijn vaak toegevoegd aan snoep, koek, frisdrank en gebak. Probeer deze suikers dus te minderen, zodat je niet te veel onnatuurlijke suikers eet die je gebit kunnen beschadigen.

Eetpatronen en voedingskeuzes zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de snelheid waarmee tandbederf zich ontwikkelt. Alles dat je eet, komt in je mond in aanraking met de bacteriën. Die bacteriën zetten suikers en zetmeel uit voeding om in zuur. Iedere keer dat de bacteriën in de mond in contact komen met suiker, wordt dus zuur geproduceerd. Dit zuur tast de tanden aan. Hoe vaker je eet en hoe langer het voedsel in je mond aanwezig blijft, hoe meer tandbederf er zal ontstaan.

Er zijn ook voedingsmiddelen die van zichzelf al zuren bevatten. Ook deze zuren kunnen tandbederf veroorzaken. In veel dranken zitten verborgen zuren; de toegevoegde suiker zorgt ervoor dat de hoge zuurdosis niet opvalt.

Hoe kom ik tot een juist voedingspatroon?

Zelfs voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht bevatten suikers. Voorbeelden daarvan zijn fruit, melk, brood en zelfs groenten. De sleutel tot het juiste voedingspatroon is niet het vermijden van deze voedingsmiddelen, maar na te denken voordat je ze eet. Niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je iets eet, maakt daarbij verschil.

Eet gevarieerd en probeer het eten van tussendoortjes zoveel mogelijk te beperken. Wanneer je een speciaal dieet volgt, houd dan het advies van de diëtiste aan bij het kiezen van de maaltijd.

Houd je altijd aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon, kies bij voorkeur uit elk van de vijf voedingsgroepen; brood, fruit, groente, vlees, gevogelte, vis, melk, kaas en yoghurt. Drink voldoende water en probeer het aantal onnatuurlijke suikers dat je drinkt en eet te verminderen.

Dit artikel is volledig geproduceerd op www.allesoverhetgebit.nl en geschreven door het KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog. Ga voor meer informatie naar www.allesoverhetgebit.nl.