In ons vorige blog over nachtbeugels heb je gelezen over wat een nachtbeugel is en wanneer je een nachtbeugel gebruikt. Ook vertelden we je hoe lang nachtbeugels gebruikt moeten worden en wat ze kosten. Dit keer gaan we vooral in op de praktische kant van nachtbeugels. Hoe maak je jouw nachtbeugel schoon en wat doe je bij problemen?

Je nachtbeugel reinigen

Je doet je nachtbeugel pas in wanneer je klaar bent met het poetsen of flossen van je tanden. Daardoor wordt je nachtbeugel niet zo snel vies als een ‘gewone’ beugel. Toch wil je jouw nachtbeugel schoonhouden.

Dat doe je snel en eenvoudig:

  • Spoel je beugel uit met koud water voor je hem in doet en zodra je hem uitdoet. Gebruik nooit warm of heet water, want dan kan je nachtbeugel vervormen.
  • Een keer per dag kun je jouw nachtbeugel reinigen met een tandenborstel en wat afwasmiddel of handzeep. Gebruik hiervoor nooit tandpasta, want daar zit een schuurmiddel in. Dan krijg je krasjes in je beugel waar het vuil juist in blijft zitten.
  • Als er witte aanslag op je beugel komt, die er niet meer af gaat (kalkaanslag) kun je jouw nachtbeugel in schoonmaakazijn of citroenzuur die je verdunt met water leggen. Welke methode je ook kiest: laat de beugel een uurtje weken en spoel hem daarna goed af. Dan is hij zo goed als nieuw en weer klaar voor gebruik. Gebruik geen gebitsreinigende tabletten omdat die te agressief zijn en de beugel extra breekbaar maken.
  • Bewaar je nachtbeugel altijd in het bijgeleverde doosje. Zo is jouw nachtbeugel beter beschermd en raak je hem niet snel kwijt.

Als je nachtbeugel niet meer past

Een nachtbeugel is bedoeld om je tanden en kiezen in hun nieuwe positie te stabiliseren. Daarom raden we je aan je nachtbeugel zeker in het eerste jaar iedere nacht te dragen. Maar we weten uit ervaring ook dat dat niet altijd lukt. Een verlies van motivatie, ‘oeps, vergeten’ of ‘ik dacht dat mijn tanden nu wel stabiel zouden zijn’ zijn redenen die we horen van cliënten die hun nachtbeugel niet dagelijks dragen.

Maar als je jouw nachtbeugel niet iedere nacht draagt, dan kunnen je tanden verschuiven. Dat merk je snel genoeg: je nachtbeugel zit dan te strak en sluit niet meer goed aan op je gebit. Probeer dan de nachtbeugel wat vaker te dragen. Wij adviseren je zo snel mogelijk contact met ons op te nemen als je nachtbeugel niet meer past. Dan maken we een nieuwe nachtbeugel voor je die wél goed past en jou helpt je tanden recht te houden.

Dat geldt overigens ook als je nachtbeugel gebroken of stuk is. Neem zo snel mogelijk contact met ons op, zodat we een nieuwe set nachtbeugels voor je kunnen maken.

Wat als ik mijn nachtbeugel kwijtraak?

Als je jouw nachtbeugel verliest of kwijt raakt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact met onze praktijk opneemt. Je nachtbeugel is namelijk essentieel voor het stabiliseren van je tanden en kiezen in hun nieuwe positie. We maken bij verlies van je nachtbeugel zo snel mogelijk een nieuw setje voor je!

Hoe vaak moet je je nachtbeugel vervangen?

Nachtbeugels slijten. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van jou: als je veel tandenknarst of je tanden veel op elkaar klemt in je slaap, slijt je nachtbeugel sneller. Daarom geven wij je altijd een set van twee nachtbeugels mee. Natuurlijk kunnen we ook meer nachtbeugels voor je maken als jij dat wilt. En voor patiënten die veel knarsen kan de tandarts ook een knarstplaat maken.

Heb je nog vragen over nachtbeugels?

In onze blogs over nachtbeugels hebben we vragen die wij vaak over nachtbeugels krijgen zo goed mogelijk beantwoord. Maar natuurlijk kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Veel is namelijk ook afhankelijk van jouw gebit en situatie.

Daarom raden we je aan om contact met ons op te nemen als je toch nog vragen hebt over nachtbeugels. Of als je een andere vraag over orthodontie en jouw gebit hebt. We helpen je met veel plezier verder!