Je hebt er misschien wel al eens over gehoord: nachtbeugels. Maar wat is een nachtbeugel precies? Heb je er één nodig en zo ja, hoe lang? Wat kost een nachtbeugel? En hoe verzorg je jouw nachtbeugel zodat je er optimaal gebruik van kunt maken? In drie blogs vertellen we je alles wat je wilt weten over nachtbeugels.

Wat is een nachtbeugel?

Nadat je behandeling met een vaste beugel, Invisalign aligners of linguale beugel is afgerond, staan je tanden netjes recht. Je wilt natuurlijk dat dat zo blijft. Helaas is dat niet vanzelfsprekend.

nachtbeugel

Tanden en kiezen hebben namelijk de neiging om te verplaatsen. Maar ook het doorgroeien van de kaak of een foutieve tongpositie kunnen voor verschuiving van de elementen van je gebit zorgen. Met een nachtbeugel stabiliseer je de tanden en kiezen in de nieuwe stand.

Een nachtbeugel is een doorzichtig kunststof hoesje dat je over je tanden schuift. Als jij slaapt, zorgt de nachtbeugel ervoor dat jouw tanden en kiezen stabiliseren in een rechte positie en op de juiste plaats.

Hoe lang heb je een nachtbeugel nodig?

Een nachtbeugel is dus bedoeld om je tanden en kiezen te stabiliseren in de juiste positie. Daarom moet je een nachtbeugel in ieder geval het eerste jaar iedere nacht dragen. Daarna proberen we het gebruik van de nachtbeugel in samenspraak met jou af te bouwen. Dat lukt helaas niet altijd. We zien vaak dat tanden en kiezen weer van stand willen veranderen. Is dat bij jou ook het geval? Dan zul je de nachtbeugel waarschijnlijk de rest van je leven ’s nachts in moeten doen.

Je kunt het zelf merken als je gebit verandert. Dan zit je nachtbeugel bijvoorbeeld ’s ochtends losser dan de avond ervoor. Het is dan ook niet verstandig om je nachtbeugel een paar nachten achter elkaar niet te dragen. Een nachtbeugel is namelijk een retentiebeugel en niet in staat om je tanden en kiezen opnieuw recht te zetten. Daar is hij niet voor bedoeld.

Wat kost een nachtbeugel?

De kosten van een nachtbeugel zijn afhankelijk van het type nachtbeugel dat voor jou geschikt is. Gemiddeld kost een nachtbeugel tussen € 140,- en € 280,-.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je nog twee jaar regelmatig op nacontrole moet komen. Zo kunnen we in de gaten houden of jouw gebit netjes in de juiste positie blijft staan. Die nacontrole vindt niet maandelijks plaats, maar ongeveer twee keer per jaar. De tarieven voor deze nacontroles zijn wettelijk bepaald en vind je op onze tarieven-pagina.

Zijn nog niet al je vragen over nachtbeugels beantwoord?

Lees dan vooral ook ons volgende blog! Daarin vertellen we je onder andere hoe je je nachtbeugel schoon houdt en wat je moet doen als je problemen met je nachtbeugel hebt!